Referenties klimaatbeheersing

Bij MCX Administration Services hebben de specialisten van Duurzame Datacenters een energiezuinige koeloplossing geïmplementeerd. De oplossing combineert vrije luchtkoeling met de bestaande koelinstallatie in de computerruimtes van de bedrijven. Hierdoor worden forse energiebesparingen gerealiseerd, terwijl ook de CO2-uitstoot vanMCX Administration Services aanzienlijk is teruggedrongen.

Datacenter kiest voor ultrasone luchtbevochtiging

Voor de bevochtiging van de locatie vertrouwde het datacenter voorheen op het traditionele stoombevochtiging. De specialisten van Duurzame Datacenters hebben ultrasone luchtbevochtiging geïmplementeerd. In de zestien verschillende zalen zijn standalone ultrasoon units geplaatst die onder de computervloer uitblazen.

Het datacenter beschikt in totaal over zestien datazalen, waarin verschillende hoeveelheden servers zijn ondergebracht. De luchtvochtigheid kan per zaal verschillen, en wordt daarom per zaal geregeld. De relatieve luchtvochtigheid in de zalen wordt continu gemeten met behulp sensoren die onder de vloer zijn aangebracht. Zodra deze onder de ingestelde waarde komt worden de bevochtigers via de koelunits ingeschakeld. De koelunits zorgen dat nooit te veel vocht wordt uitgeblazen en het vocht goed kan worden opgenomen in de lucht. Dankzij ultrasone bevochtiging bespaart het datacenter niet alleen op de energiekosten, maar dringt het ook het benodigde onderhoud en het aantal storingen van de luchtbevochtigers terug.

FloraHolland besloten de huidige computerruimte luchtstroom efficient te maken door één van de specialisten van Duurzame Datacenters

FloraHolland is de grootste veiling van snijbloemen en planten ter wereld. Het bedrijf is zowel nationaal als internationaal actief met 5 vestigingen, 38 veilingklokken, een landelijk bemiddelingsbureau en ongeveer 4.000 medewerkers. Ook de verkoop van snijbloemen en planten via internet is voor het bedrijf een belangrijk onderdeel van haar activiteiten. Mede door de toenemende vraag naar een goede ICT architectuur heeft FloraHolland besloten de huidige computerruimte luchtstroom efficient te maken.

Bij SRK Rechtshulp hebben de specilaisten van Duurzame Datacenters een energiezuinige koeloplossing geïmplementeerd. De oplossing combineert vrije luchtkoeling met de bestaande koelinstallatie in de computerruimtes van de bedrijven. Hierdoor worden forse energiebesparingen gerealiseerd, terwijl ook de CO2-uitstoot van SRK Rechtshulp aanzienlijk is teruggedrongen.

Bij een groot datacenter in Nederland hebben de specialisten van Duurzame Datacenter een energiebesparing van 46% gerealiseerd. In de oude situatie werd voor het A en B koelwaternet gebruik gemaakt van drie grote fundatieplaatpompen. Per koelwaternet stonden continue twee pompen te draaien, terwijl de derde stand-by stond. Het A en B koelwaternet zijn door middel van afsluiters met elkaar verbonden en kunnen elkaar binnen enkele seconden 100% overnemen. Bij de implementatie is uitgegaan van een 100% belasting bij maximale vraag met een capaciteit van 200 m3/h bij een opvoerhoogte van 20 meter.

Experts van Duurzame Datacenters hebben in het datacenter metingen uitgevoerd die aantoonden dat de maximale koelvraag zeer ruimte is berekend. De pompen bleken in de praktijk slechts 50 m3/h bij een druk van 11 meter draaien. Op advies van Duurzame Datacenters is daarom één van de twee pompen uitgeschakeld, wat veel winst heeft opgeleverd. Het rendement van de draaiende pomp is zonder investeringen verhoogd van 55% naar 82%. Ook verbruikt het systeem minder energie. Het energieverbruik is teruggedrongen van 42.542 kWh per jaar naar slechts 23.000 kWh, een besparing van 46%.