Ook computerruimtes spelen belangrijke rol in MVO

Als het gaat om MVO mag de computerruimte zeker niet worden vergeten. Wie duurzaam, verantwoord en misschien wel klimaatneutraal wil opereren zal ook kritisch naar de eigen computerruimte moeten kijken. Serverruimtes staan immers bekend om hun hoge energieverbruik en CO2-uitstoot. Hoe efficiënt is uw computerruimte en welke stappen zijn nodig om uw serverruimte klimaatneutraal te maken? Duurzame Datacenters zet de belangrijke aandachtspunten voor u op een rijtje.

Optimaliseren

In veel bestaande computerruimtes is veel ruimte voor verbeteringen in efficiëntie en duurzaamheid. Zo staat de koeling in een computerruimte bekend om zijn hoge energieverbruik en is dan ook goed te optimaliseren. Door slimme koeling toe te passen kunt u het energieverbruik van uw koelinstallatie in veel gevallen sterk verminderen door nooit te veel (of te weinig) te koelen. Door luchtstromen in de juiste banen te leiden kunt u daarnaast zeker stellen dat koude lucht op exact de juiste plek wordt geblazen, zodat warmte snel en efficiënt kan worden afgevoerd. Hierdoor gaat minder koelvermogen verloren en hoeft uw koelapparatuur minder hard te werken. Uw computerruimte verbruikt hierdoor minder energie en creëert minder CO2-uitstoot. Naast de koeling kan vaak ook worden bespaard op de energievoorziening, klimaatbeheersing, recycling, monitoring, management, ICT-infrastructuur en de bouwkundige kant van een computerruimte.

logo_groot_payoff

Hoe duurzaam is uw serverruimte? Welke stappen kunt u nemen om uw computerruimte (nog) duurzamer te maken? Een energiescan geeft u antwoord op deze vragen. In een energiescan wordt het energieverbruik van uw computerruimte nauwkeurig in kaart gebracht, waardoor u kunt zien hoeveel energie uw serverruimte verbruikt, welke componenten hiervoor verantwoordelijk zijn en op welke punten het energiegebruik kan worden geoptimaliseerd. Een energiescan is dan ook een belangrijke stap op weg naar een duurzamer en wellicht zelfs klimaatneutrale computerruimte. Sommige maatregelen om uw duurzaamheid te vergroten worden ondersteund door de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) met de Energie Investeringsaftrek (EIA). De EIA is een subsidieregeling voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen waarmee een deel van de investering kan worden afgetrokken van de fiscale winst.

download

Duurzame datacenters

In veel gevallen kan een partij die een energiescan uitvoert ook advies geven over maatregelen die genomen kunnen worden om de duurzaamheid van een computerruimte te vergroten. Het is uiteraard wel van belang dat dit advies door deskundigen wordt geleverd, die alle opties op de markt voor u onderzoeken en u de meest geschikte oplossing adviseren. Duurzame Datacenter is een collectief van experts uit de datacenterindustrie met uiteenlopende vakgebieden, die hun kennis beschikbaar stellen. Alle disciplines die voorkomen in uw computerruimte zijn vertegenwoordigd door één van de specialisten van DDC. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk op DuurzameDatacenters.nl voor meer informatie.