Klimaatcoalitie: Veel energiebesparen in computerruimtes

Duurzame datacenters

Gepubliceerd op 15 september 2015 door Willard Bouwmeester

Duurzame datacenters
Als u Maatschappelijk Verantwoord wilt ondernemen, kunt u uw computerruimte onder de loep nemen. Computerruimtes verbruiken veel energie en hebben een hoge CO2-uitstoot. Daartegenover staat dat er bij veel van deze serverruimtes mogelijkheden zijn voor meer duurzaamheid. Maar hoe maakt u uw serverruimte klimaatvriendelijker en misschien wel klimaatneutraal.

Koelen

Computerruimtes worden doorgaans flink gekoeld. De koelingssystemen in deze ruimtes verbruiken vaak onnodig veel energie. Door slim te koelen, niet te veel (en niet te weinig), kan dit energieverbruik naar beneden en creëert uw computerruimte minder CO2-uitstoot.

Uw koelsystemen hoeven nog minder hard te werken als u op een efficiënte manier gebruik maakt van de koude luchtstromen die zich in uw serverruimte bevinden. Door deze koude luchtstromen in de juiste richting te sturen, kunnen ze warme lucht wegblazen. Gevolg: uw koeling hoeft minder warme lucht te koelen.

Recyclen

Voor het afvoeren van IT-apparatuur is het belangrijk om een partij in te schakelen die dit snel, efficiënt, niet duur, maar wel duurzaam kan doen. Duurzame Datacenters kan u advies geven en u in contact brengen met deskundige bedrijven die uw apparatuur verantwoord kunnen vervoeren en recyclen. Uw IT-apparatuur wordt dan bij u opgehaald en door een bedrijf op een milieuvriendelijke manier verwerkt.

Meer doen

Door aan uw koeling te werken en (meer) te recyclen kunt u al een hoop besparen. Waarop kunt u nog meer besparen? De energievoorziening, klimaatbeheersing, infrastructuur van de ICT en de bouw van uw serverruimte kunnen een verschil maken.

Energiescan

Hoe duurzaam uw computerruimte is en op welke punten deze ruimte duurzamer kan, kunt u laten meten. Hoe? Door een energiescan uit te laten voeren. Zo’n scan meet hoeveel energie uw computerruimte verbruikt en welke factoren daar verantwoordelijk zijn. Ook geeft de energiescan een overzicht van stappen die u kunt ondernemen om uw ruimte duurzamer en misschien wel klimaatneutraal te maken. Voor een deskundige scan met goed advies over maatregelen die u kunt treffen, is het belangrijk dat de energiescan wordt uitgevoerd door experts. Duurzame Datacenters heeft voor alle disciplines die voorkomen in uw serverruimte een experts beschikbaar. Deze deskundigen uit de datacenterindustrie zijn gespecialiseerd in de verschillende vakgebieden en kunnen u door alle mogelijkheden op de markt te bekijken het meest geschikte advies voor uw computerruimte geven.

En de kosten? Het duurzamer of misschien wel klimaatneutraal maken van uw serverruimte goedkoper zijn dan u denkt. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) steunt verschillende energiebesparende maatregelen met de Energie Investeringsaftrek (EIA). Deze regeling zorgt ervoor dat de investering voor duurzame maatregelen afgetrokken kan worden van uw fiscale winst.

Meer weten? Kijk op DuurzameDatacenters.nl.

http://www.klimaatcoalitie.nl/casussen/duurzame-datacenters