Bevochtiging kan onnodig veel energie verbruiken.Datacenter-1030x1030

Veel datacenters worden bevochtigd met behulp van traditionele stoombevochtiging. Bij een stoombevochtiger wordt water met behulp van een elektrodeverwarmingssysteem omgezet in stoom, wat veel energie kost. Bevochtigen kan echter stukken efficiënter, wat de mogelijkheid biedt het energieverbruik van uw computerruimte terug te dringen.

Bij bijvoorbeeld adiabatische bevochtiging wordt de warmte die nodig is voor verdamping onttrokken aan de lucht. Een elektrisch verwarmingssysteem is hierdoor niet nodig, waardoor fors op de energierekening kan worden bespaard. Zo verbruikt een stoombevochtiger al snel 750 W aan energie per liter water, terwijl een adiabatische bevochtiger voor dezelfde liter slechts 100 W verbruikt. Een adiabatische bevochtiger komt alleen in actie zodra de luchtvochtigheid onder een bepaald niveau daalt. De unit hoeft dus niet continu te draaien, wat in combinatie met de hoge efficiëntie tot een zeer laag energieverbruik leidt.

Ultrasoon bevochtigen

Adiabatische bevochtiging is mogelijk in verschillende vormen, waaronder het zeer energiezuinige ultrasoon bevochtigen. Hierbij wordt met behulp van trilplaatjes in een waterbak ultrasone trillingen veroorzaakt, waardoor het waterdruppels opvliegen. Deze waterdruppels worden met behulp van ventilatoren onder de vloer van de computerruimte verspreidt. Door het vocht optimaal te verspreiden kan het zeer snel worden opgenomen in de lucht, waardoor geen condensatie plaatsvindt in de computerruimte.

Benieuwd naar de mogelijkheden van adiabatische en ultrasone bevochtiging? Neem contact op met Duurzame Datacenters en laat u adviseren door onze experts.

Gerelateerde categorieën

Referenties Klimaatbeheersing

Energiezuinige koelsystemen