Een serverruimte? Wordt dat tegenwoordig nog gebruikt? En waarom maakt men gebruik van een serverruimte? Lees het in dit artikel!

In het verleden was de het gewoon dat bedrijven, organisaties en overheid alle voor de de business noodzakelijke IT apparatuur in eigen datacenters plaatsen. Er is in de afgelopen tijd echter enorm veel veranderd.  Niet alleen fysiek, maar ook de inzichten. Serverruimte een aantal jaar geledenBedrijven en organisaties zijn gaan berekenen wat de kosten zijn van eigen beheer, onderhoud  en in trainingen voor eigen personeel. Vooral bij kleinere bedrijven is de toepassing van de Cloud enorm toegenomen. Een voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld e-mail applicaties.  Ook het huisvesten van eigen IT apparatuur in externe datacenters is vandaag de dag ook eenvoudig te realiseren door de verglazing van het datatransport netwerk.

Er komen echter hierdoor wel andere aspecten naar boven, waar is mijn data gebleven of opgeslagen, hoe hackbestendig is de opslag. Hoe houd ik mijn overzicht en hoe flexibel ben ik nog zijn ook vraagstukken die naar voren komen. Het maakt het daarom niet eenvoudiger om beslissingen te nemen of ik nu als bedrijf een eigen datacenters nodig heb of niet. Daarvoor is een grondige inventarisatie en een weloverwogen beslissing nodig. Vooral de lange termijn oplossing is van belang.

De trend voor de serverruimte van de toekomst!

De trend zal zijn dat standaard bedrijfsapplicaties uit de cloud zullen komen, zoals kantoor applicaties, email, diensten. De dataopslag en bedrijf kritische applicaties zullen binnenhuis blijven , met een uitwijk naar een extern hosting datacenter .

chipHierdoor zullen datacenters/computerruimten in de toekomst voor de meeste bedrijven een noodzaak blijven. Door de vele technische oplossingen voor deze omgevingen en de toekomstige ontwikkelingen van de computer en storage technologie is wel een ander aanpak nodig. Op dit moment zitten de meeste bedrijven op een keerpunt van grootschalig vernieuwen, renoveren of uitbesteden.  Voor bedrijven een bijna onmogelijke zaak geworden, om hier keuzes in te maken. Niet alleen op technisch vlak, maar ook op financieel vlak.

Om een voorbeeld te geven van hoe de toekomstige koeling van datacenters  / computerruimten gaat veranderen, is vooral ingegeven door het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, waarbij de gedachten over het  milieu Zijn veranderd. De nadruk zal dan ook liggen op duurzame koeling oplossingen, die een efficiënt energie verbruik kennen.  De nieuwe datacenters / computerruimten zullen zeer warme machine kamers worden. Daardoor zullen ook de personele activiteiten in deze ruimten veranderen, met rust en werktijd schema’s.  Hoe warm de ruimtes worden is eenvoudig te bepalen; servers hebben nu al een luchtinlaat van 27 graden Celsius, de luchtuitlaat is gemiddeld 15 graden Celsius hoger. Dit betekent dat de warme buiten een koude straat (Cold Corridor, Cols Aisle) opstelling  al gauw naar de 40 Graden gaat.  De toekomst gaat in de richting van energie zuinige oplossingen, zoals Flash menory storage oplossingen, die zeer zuinig in energie gebruik zijn, dus minder koeling nodig hebben. De toepassing van LED verlichting in die ruimten, maar ook servers die in vloeistof worden gekoeld zijn zeer energiezuinig. Ook de dichtheid van meer IT apparatuur op de vierkante meter gaat steeds grotere vormen aannemen.

Serverruimte / computerruimte van een bedrijfHet geeft aan dat er meer expertise nodig is om de juiste oplossingen voor een datacenter / computerruimte voor de toekomst samen te stellen. Dit gaat verder dan alleen technische oplossingen. Er zal bijvoorbeeld ook naar de bedrijf kritische applicatie gekeken moeten worden.

Maar vooral kan de conclusie getrokken worden dat voor bedrijven de datacenter/ computerruimten een noodzaak blijven.

Wat is het voordeel van een serverruimte?

Als uw kantoor zoveel computers heeft staan dat de hitte en het constante gezoem de werknemers afleiden, is het tijd om een aparte serverruimte te creëren. Door te werken via een server, vermindert u het lawaai op uw kantoor. Daarnaast verbetert de veiligheid van uw systeem, er hebben immers minder mensen toegang tot uw systeem en de apparatuur.

Als je besluit om serverruimte op te zetten, maak dan zorgvuldig gebruik van de ruimte. Zorg ervoor dat u voldoende ruimte heeft voor zowel de servers als voor de extra apparatuur. Daarnaast is het belangrijk dat er ruimte voor mensen is om eventueel onderhoud te kunnen plegen aan de ruimte. Het klinkt vanzelfsprekend, toch is het erg belangrijk: zorg dat er voldoende stopcontacten zitten in de serverruimte.

Meer weten? Neem direct contact op met Duurzame Datacenters! Dit kan gemakkelijk via de contactpagina.

Referenties Energievoorziening

Batterijen

Energie Efficiëntie Onderzoek

Neem contact met me op!

Geen velden gevonden.